VOORWOORD: Veel werkplezier!

Het nieuwe jaar leent zich tot het uitwisselen van wensen allerhande. Bovenop de klassiekers “een goede gezondheid en veel geluk” voeg ik er voor jou graag nog een extraatje aan toe: ik wens je veel werkplezier!

Het afgelopen jaar bleek eens te meer hoe betekenisvol werk wel is in ons leven. Dat ons werkplezier behoorlijk onder spanning kwam, moet ik niemand nog uitleggen. Covid-19 was een keerpunt in zowat alles waaraan we gewend waren.
Ook professioneel was niets meer hetzelfde. Door het vele thuiswerken kregen we sommige collega’s enkel nog te zien via ons scherm. Voor coaches was het een krachttoer om medewerkers en teams verbonden te houden. Voor werknemers een uitdaging om de grens tussen werk en privé te bewaken. Het sterk aanbevolen telewerk zorgde er wel weer voor dat mobiliteit-gebonden stress voor veel werknemers wegviel.

Onlangs nog herkende ik de noodkreet van een deelnemer tijdens een webinar over het nieuwe werken: “de werkgever die altijd weigerachtig stond tegenover telewerk, verwacht nu van leidinggevenden dat ze thuiswerkende werknemers coachen, begeleiden en beoordelen. Maar ook voor die leidinggevenden is het allemaal nieuw. Ook zij worden nu plots in de nieuwe realiteit gedwongen, maar hebben niet de kennis en vaardigheden om ermee om te gaan.”
Ondersteunend leiding geven is vaak nog geen basishouding. Maar het belang daarvan komt door het intensieve thuiswerk nog scherper naar boven.

Inmiddels hebben we ons aan de plotse nieuwe situatie aangepast. Daardoor lijkt het soms alsof we ons de nieuwe realiteiten al hebben eigen gemaakt. We hebben ontegensprekelijk stappen gezet. Toch blijven jij en ik met heel wat vragen zitten. Hoe organiseer ik mijn thuiswerk? En hoe moet het nu met mijn bedrijfswagen? Wat kost telewerk en wie betaalt het? Hebben we nog strikte arbeidsroosters nodig? Wat betekent het gezag van de werkgever vandaag? Heb ik nog recht op eigen kantoorruimte? Wat is het belang van ergonomie? Hoe zorg ik als leidinggevende voor een goede groepsdynamiek? Waar sta ik in de mobiliteitsshift?

We bevinden ons op een cruciaal keerpunt. Of het nu gaat om mobiliteit, nieuwe werkvormen, leren, ondersteunend coachen … Op al die terreinen kwamen we de afgelopen maanden in een stroomversnelling. Door covid-19 komen de uitdagingen meer dan ooit aan de oppervlakte. ACV Kader wil dat veranderingsproces verder begeleiden vanuit de realiteit van kenniswerkers, leidinggevenden en kaderleden. Jullie gaven ons daartoe tijdens de afgelopen sociale verkiezingen opnieuw een sterk mandaat. We zijn opnieuw, met heel veel trots, plezier en dankbaarheid voor je vertrouwen, de nummer 1.

Auteur: Sandra Vercammen