OOK KADERLEDEN VOELEN DE ENERGIECRISIS

Eind februari viel Poetin Oekraïne binnen. Het menselijk leed is enorm. Ook de gevolgen voor onze portemonnee zijn niet mals. Energieprijzen swingen de pan uit, de winkelkar is een stuk prijziger geworden, en de inflatie is in meer dan 40 jaar niet hoger geweest. Gelukkig worden onze lonen automatisch geïndexeerd. En toch staat bij veel werknemers en hun gezin het water aan de lippen, zelfs bij wie een ‘degelijk’ loon heeft. We praten erover met Valerie Scherpereel, kaderlid en afgevaardigde bij Belfius Bank. “Het is fout te veronderstellen dat kaderleden in een goed betalende sector nooit te lijden hebben onder een crisis.”

Jij werkt in de banksector, met een vast contract en een tweemaandelijkse indexering van je loon. Toch wou je het absoluut over dit thema hebben.

Scherpereel: “Klopt, de medewerkers in onze sector worden degelijk tot goed betaald. Maar veralgemenen is zelden goed. Het is fout te denken dat kaderleden in een goed betalende sector zoals de onze nooit te lijden hebben onder een crisis. Er werken bij ons evengoed collega’s in een precaire situatie. Denk maar aan alleenstaande ouders. Zij hebben dan wel een mooi basisinkomen, toch voelen zij de gevolgen van de stijgende prijzen meer dan gezinnen die elke maand twee loonbriefjes krijgen.”

Heb jij je uitgavenpatroon aangepast?

Scherpereel: “Ik ben zelf alleenstaande mama van twee kinderen. Sinds september gaat mijn oudste dochter naar de universiteit en dat brengt extra kosten met zich mee. Daarom overwegen we veel bewuster waar we onze wekelijkse inkopen doen. En funshoppen is functioneel shoppen geworden. Ook onze vakantieplannen zullen we anders bekijken.”

Probeer je ook op iets te besparen?

Scherpereel: “We werken in een goede sector, met een mooi basisloon en veel extralegale voordelen. Toch hebben ook wij iets langer gewacht om de verwarming aan te zetten. Gelukkig woon ik in een bescheiden rijwoning. Die is vrij nieuw en goed geïsoleerd, dus de maandelijkse energiefactuur loopt voorlopig niet zo hoog op. Alleenstaande ouders in andere sectoren hebben het veel moeilijker. Maar ik wil wel benadrukken dat het te gemakkelijk is om te discussiëren over het afvlakken van loonindexeringen voor hoge lonen, zoals nu gebeurt bij AXA Verzekeringen, want ook bij de hogere lonen tref je hierdoor sommige groepen extra hard.”

Heeft deze situatie een impact op je kinderen en je omgeving?

Scherpereel: “Mijn kinderen gaan veel bewuster om met geld dan voorheen. Ik heb voor mijn dochter een goedkoop kot gevonden zodat ze haar studies aan de universiteit toch comfortabel kan doen. Daar is ze zeer dankbaar voor. Ze krijgt elke week zakgeld mee, en springt heel bewust om met die centen. Omdat ze later een goeie start wil nemen en financieel onafhankelijk wil zijn, werkt ze in het weekend. Ook mijn jongste zoon ziet het helemaal zitten om later een studentenjob te doen.”

Zijn er nog mensen in je omgeving die zich zorgen maken over de financiële situatie?

Scherpereel: “Natuurlijk. Er zijn heel veel mensen die het slechter hebben, en die er zelfs nog niet aan kunnen denken om hun kind op kot te laten gaan. En bij iedereen nemen de stijgende energiekosten een flinke hap uit het budget.”

Wat vind je van de vraag om de indexering van de lonen niet meer procentueel te berekenen of zelfs te plafonneren ten voordele van mensen met lagere lonen?

Scherpereel: “Ik ben oprecht bezorgd over het behoud van de koopkracht voor lagere lonen. Het lijkt in eerste instantie logisch om de indexering niet meer procentueel te berekenen of zelfs voor sommige mensen te plafonneren. Maar dat is het niet, want ook medewerkers met een hoog loon kunnen in een precaire situatie zitten. Er wordt vaak alleen naar hun inkomen gekeken, en niet naar de uitgaven. De energieprijzen zullen niet geplafonneerd worden, ook de huurprijzen worden nog jaarlijks geïndexeerd. Bij een aanpassing van de index zouden medewerkers met maar één inkomen, ook al is dat hoger, evengoed slachtoffer zijn. Morrelen aan de index is dus niet de juiste oplossing.”

De overheid heeft intussen een aantal ondersteunende maatregelen genomen. Wat betekenen die voor jou?

Scherpereel: “De ondersteunende maatregelen, zoals het basispakket voor elektriciteit en gas, zijn ook voor mij meer dan welkom. Toch zijn er groepen in onze samenleving die veel meer nood hebben aan extra maatregelen. Een prijsplafond voor gas en elektriciteit is voor sommigen echt cruciaal, net als het openstellen van het sociaal energietarief. En laat ons alsjeblieft niet enkel kijken naar het inkomen om te bepalen wie daarop recht heeft, maar ook rekening houden met de gezinssituatie.”

Never Work Alone 2023 | Auteur: Vic Van Kerrebroeck | Foto: Daniël Rys – Shutterstock