Personeelskrapte leidt tot sterk vakbondswerk

De zorgsector staat voor grote uitdagingen. Dat voelen ze ook in UZ Leuven. De druk op het personeel neemt toe en de uitstroom van medewerkers is tegelijk oorzaak en probleem. Zorgen voor voldoende handen op de vloer betekent daarom werken aan een strakke organisatie, maar ook aan goede loon- en arbeidsvoorwaarden.

De vakbondsploeg houdt de vinger nauw aan de pols. “We communiceren open en transparant met onze collega’s. In twee richtingen,” verduidelijkt Erik Plessers, kadervertegenwoordiger bij UZ Leuven. “Want zij staan in dagdagelijks in de realiteit en inspireren ons met frisse ideeën die hun job concreet beter kunnen maken.”

Waar hebben jullie de voorbije periode rond gewerkt?

Erik: “Een tijdje geleden hebben we alle hoofdverpleegkundigen uitgenodigd om mee na te denken over manieren om de werkdruk beheersbaar te houden. Binnen UZ Leuven is er een beddenplan, om het personeelstekort op te vangen. Daar willen we graag mee over nadenken. Een betere organisatie en doorstroming kan in combinatie met minder bedden zorgen voor meer werkbaarheid. Maar ook de loon- en arbeidsvoorwaarden moeten aantrekkelijk zijn, zodat werknemers hier willen blijven werken. We hebben een aantal voorstellen voor hoofdverpleegkundigen afgetoetst op een personeelsvergadering.”

Hoe reageerden de collega’s?

Erik: “Er was een goede opkomst en er was veel interactie tijdens de vergadering. En er is ook meteen al een eerste resultaat. Onze werkgever heeft toegezegd om tegen 2026 maaltijdcheques in te voeren.”

 

“Werken aan voldoende personeel is werken aan goede arbeidsvoorwaarden”

 

Wat zit er nog in de pijplijn?

Erik: “We werken nu aan een deconnectiebeleid. Dat is een belangrijk thema voor hoofdverpleegkundigen én leidinggevenden. De eigenheid van hun job maakt het dikwijls lastig om te deconnecteren. Anderzijds moeten ze ook het goede voorbeeld te geven aan hun teamleden. We werken hierrond met zowel de hoofdverpleegkundigen als de leidinggevenden van het UZ. We willen naar elke stem luisteren om zo kaderafspraken te maken waar iedereen zich goed bij voelt.”

Waarom is het thema deconnectie zo belangrijk?

Erik: “Het is de sleutel voor een goede werk-privébalans. Deconnectie zorgt voor gezondheid. De concrete invulling kan verschillen voor iedereen. Maar door naar elkaar te luisteren kunnen we samen werkbare afspraken maken. Zelf probeer ik open te communiceren over hoe, waarvoor en wanneer mijn teamleden gecontacteerd mogen worden. Dat gaat over rust vakantieperiodes, maar ook over wat we posten in onze whatsappgroep en dat niemand verplicht is om te reageren. In dringende gevallen bel ik in plaats van te mailen, zodat mijn collega’s zich niet verplicht voelen om buiten de werkuren hun mail te checken.”

Never Work Alone 2024 | Auteur: Nouchka Roelants | Foto: Daniël Rys