SAMEN VOOR EEN AMBITIEUS MILIEUBELEID
Klimaat, milieu, vergroening. Thema’s die terecht prominent op overlegagenda’s staan. De overheid, werknemers en werkgevers moeten samen duurzamer omspringen met onze planeet. Fien Vandamme, stafmedewerker milieu bij het ACV, pleit voor een rechtvaardige én sociale transitie. “We zijn de planeet aan het opgebruiken. Het moet anders. Maar de factuur van de transitie mag niet alleen in de brievenbus van de zwaksten belanden.”
Je bent stafmedewerker milieu. Wat zijn je belangrijkste taken?
Vandamme: “Klimaat en milieu zijn thema’s die ik in overleg met het ABVV en ACLVB op de agenda van het vakbondsoverleg wil plaatsen. We bundelen de krachten, organiseren studiedagen en schrijven artikels en opiniestukken om er de aandacht op te vestigen. Ik ondersteun ook personeelsvertegenwoordigers die in hun bedrijf aan de slag willen rond klimaat en milieu. Zo hebben we onlangs een bedrijf geadviseerd bij het opnieuw aanleggen van hun parking. Samen met personeelsvertegenwoordigers werkten we ideeën uit voor verlichting en oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen. Het doel was om meer mensen met de fiets naar het werk te krijgen.”
In het milieudebat hebben vakbonden het over een ‘rechtvaardige transitie’. Wat betekent dat?
Vandamme: “Elke wetenschappelijke studie vertelt ons dat we drastisch anders moeten omgaan met de planeet. Rechtvaardige transitie betekent dat die verandering eerlijk en sociaal verloopt. Het kan niet dat de zwaksten de factuur alleen moeten betalen. Als ACV is het onze plicht te ijveren voor een eerlijke transitie en ervoor te zorgen dat premies bij de juiste mensen terechtkomen. Zowel binnen als buiten de bedrijfscontext werken we hieraan.”
Het milieuthema wordt steeds belangrijker. Is het een kerntaak van het ACV?
Vandamme: “We hebben veel expertise over uiteenlopende thema’s in huis. Klimaat an sich is geen losstaand thema. Het is fel verweven met tal van andere projecten waarrond we werken, zoals vorming en competitiviteit. Als sectoren onder druk komen door de klimaattransitie, dan moeten wij hier oplossingen voor vinden of suggesties doen naar het personeel en de werkgevers. De omscholing van werknemers kan hierin cruciaal zijn.”
Hoe kan het ACV een rol spelen in de omscholing van werknemers?
Vandamme: “Het is belangrijk te weten welke invloed de nieuwe regelgeving en veranderende economische situatie (zullen) hebben op onze sectoren en bedrijven. Wij brengen in kaart welke organisaties en werknemers het hardst getroffen zullen worden door deze transitie. Echt investeren in de klimaattransitie kan heel wat sectoren een boost geven en de werkgelegenheid net doen stijgen. Een beleid dat rekening houdt met de klimaatuitdagingen kan tegen 2030 naar schatting 80.000 nieuwe jobs opleveren . Omscholing naar nieuwe, groene, kwalitatieve jobs is dus cruciaal. Neem nu de garagesector: heel wat werknemers zullen bijscholing nodig hebben om het groeiende aantal elektrische wagens op onze wegen aan te kunnen. Die elektrificatie vereist immers andere, nieuwe competenties. Daar heeft het ACV een belangrijke taak te vervullen.”
Welke tools hebben de afgevaardigden in bedrijven om deze duurzame transitie bespreekbaar te maken?
Vandamme: “Milieu is een Vlaamse bevoegdheid. In de VLAREM-wetgeving staat heel wat info, ook op welke informatie we recht hebben binnen het overleg tussen werknemers en werkgevers. Zo zijn sommige bedrijven verplicht een milieucoördinator aan te werven, die zijn bevindingen en verbeterpunten komt toelichten in het sociaal overleg. De website van het ACV heeft zelfs een milieupagina waar alle info staat, plus contactgegevens van wie je kan mailen als je vragen hebt.
Never Work Alone 2023 | Auteur: Nouchka Roelants | Afbeelding: James Arthur – Shutterstock