Een job in het buitenland aanvaarden? Hou hier rekening mee
Heel wat sectoren raken almaar internationaler georganiseerd, waardoor meer en meer Belgen in de loop van hun carrière (tijdelijk) een baan aannemen in het buitenland, om bijvoorbeeld lokaal opgebouwde expertise op projectbasis te gaan delen. Daarnaast zorgen internationale reorganisaties ervoor dat functies en opdrachten over de landsgrenzen heen schuiven. Wie aan boord wil blijven, moet de overstap maken naar een job in een buurland of verder weg. Sta jij voor een gelijkaardige, ingrijpende volgende stap in je loopbaan? Bij het afwegen van je keuze komt behoorlijk veel kijken.
Meteen je koffers pakken …
Je hebt wellicht heel wat ervaring opgebouwd en je voelt je goed op je werk. Tel daarbij jobzekerheid en loyaliteit, en je bent misschien geneigd om vast te houden aan je huidige werkgever. Bovendien biedt een opdracht in het buitenland vaak persoonlijke groeikansen.
… of toch niet?
Voor je beslist om je opdracht voor je huidige werkgever verder te zetten in het buitenland, zijn er echter wel wat factoren om goed over na te denken. De impact op je privéleven is vanzelfsprekend immens. Kun je je gezinssituatie naar je nieuwe professionele realiteit kneden? Heb je je sociaal netwerk in België nodig om je goed te voelen? En welke invloed heeft je beslissing op je sociale zekerheid? Ook op financieel, fiscaal en juridisch vlak moet je de juiste vragen stellen.
1. Detachering of nieuw contract?
Stelt je werkgever een detachering voor, met een maximumduur van vierentwintig maanden, dan hoeft er op administratief vlak weinig te veranderen. Als er een nieuw contract op tafel ligt, word je wel beschermd door een aantal Europese coördinatieregels die vermijden dat je dubbel moeten bijdragen of socialezekerheidsrechten zou verliezen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je rechten overal dezelfde zijn.
2. De impact van de Brexit
Krijg je bovendien een job aangeboden in het Verenigd Koninkrijk, dan sta je mogelijk voor een woelig hoofdstuk. Voor tewerkstelling in het VK verandert de situatie de komende jaren namelijk ingrijpend, of het nu een harde of een zachte Brexit wordt.
Wat kwalificeert als een activiteit als loondienst verschilt van land tot land, met alle gevolgen van dien voor de opbouw van socialezekerheidsrechten en de fiscale behandeling van je inkomsten.
3. Werken in meerdere landen
Als je prestaties gaat leveren in meerdere lidstaten, dan informeer je je het best vooraf over het standpunt van de Belgische RSZ over welke lidstaat bevoegd is voor het innen van de bijdragen. Werkgevers zijn vaak voorstander van afzonderlijke arbeidsovereenkomsten, de zogenaamde ‘salary split’. Nog complexer wordt het wanneer je werkgever een consultancyovereenkomst voorstelt. Wat kwalificeert als een activiteit als loondienst verschilt van land tot land, met alle gevolgen van dien voor de opbouw van socialezekerheidsrechten en de fiscale behandeling van je inkomsten.
4. Pensioenplan
Tot slot verdient je eventuele pensioenplan aandacht. Als je tewerkgesteld blijft binnen dezelfde internationale groep, kan je groepsverzekering dan verdergezet worden? Opnieuw wijzigt er bij een detachering weinig. Maar wanneer je op langere termijn gedeeltelijk prestaties in het buitenland levert met een arbeidsrechtelijke ‘salary split’, is het niet vanzelfsprekend om het Belgisch pensioenspaarplan voltijds aan te houden. Een internationaal pensioenplan garandeert in de praktijk meestal geen gelijke voordelen voor tewerkstelling in verschillende landen.
Is het je gaan duizelen na het lezen van dit artikel? Dat is begrijpelijk: er komt veel kijken bij een mogelijke buitenlandse tewerkstelling. Gelukkig kun je met vragen altijd bij ACV Puls terecht.
Auteur: Lieveke Norga | Foto: iStock