Tryangle stapt over naar 32-urenweek

“Noem het een investering in het werkgeluk van onze medewerkers”

Een jaar geleden begon het met wat lacherige gesprekjes. Maar goed een half jaar later, na uitgebreid nadenken en overleggen met hun medewerkers, is de 32-urenweek bij consultingbedrijf Tryangle een feit. Mét loonbehoud! “Ja, we maken nu minder winst. Maar het werkgeluk van onze medewerkers is meer waard dan dat,” legt bedrijfsleider Griet Deca uit.

Op het moment dat we elkaar treffen heeft Griet net een week achter de rug waarin ze maar liefst acht keynotesessies gaf. Maar óók een ontspannende vrije dag. “Vroeger gaf ik ook wel eens zo veel sessies in een week, maar dan lag ik op vrijdagmiddag met een Dafalgan in de zetel,” lacht ze. “Nu ben ik veel minder moe. Een dagje recuperatietijd maakt echt een groot verschil.”

Hoe groot was de stap naar de 32-urenweek?

Deca: “Vooraf leek die best wel groot. Toen we er in december 2022 voor het eerst over begonnen, leek het een enorme stap. Ik weet ook nog dat ik heel zenuwachtig was toen ik er in april voor het eerst over sprak met het team. Maar intussen is het eigenlijk geen wereldschokkende gebeurtenis gebleken. Alles is snel terug business as usual geworden. We zijn spontaan in het nieuwe werkritme overgevloeid. De enige echt negatieve reactie kwam van ons sociaal secretariaat. Die deden er toch wel moeilijk over. Ze hebben ons ook niet goed geadviseerd, want er bleek ondersteuning te bestaan voor bedrijven die zo’n stap zetten. Maar daar hebben ze ons helemaal niets over gezegd. Nu goed, we zijn ondertussen overgestapt naar een ander sociaal secretariaat waar we wel de nodige steun krijgen. Verder kregen we vooral bezorgde vragen van mensen rondom ons. ‘Willen jullie failliet ofzo?’ vroegen ze. Of klanten vreesden dat we nu duurder zouden worden. Maar nee dus. Onze prijzen zijn niet veranderd. En we zijn nog altijd een bedrijf in volle groei.”

De vraag is natuurlijk terecht. Want doordat jullie arbeidsduurvermindering koppelen aan loonbehoud, wordt jullie productie wel duurder…

Deca: “Dat klopt. Dat webben we dus ook goed becijferd. En volgens onze berekeningen, kunnen we deze investering dragen. Voor ons is dit geen extra kost, maar een investering. We investeren in het welzijn en werkgeluk van onze medewerkers. Je enkel richten op steeds meer winst is een oud en voorbijgestreefd model. Op vlak van welvaart hebben we als maatschappij de voorbije decennia veel bereikt. Uiteraard bestaat er nog armoede, maar voor veel mensen is de welvaart flink toegenomen. Nu is het tijd om ook in te zetten op werkgeluk. Want dat is óók van belang. Die boodschap brengen onze consultants in alle bedrijven die we adviseren. Dat we die lijn dan ook zelf doortrekken, is niet meer dan logisch. Walk your talk. We geloven er sterk in dat die aanpak de beste vruchten afwerpt. Meer rust geeft meer headspace. Dat is essentieel voor een kennisbedrijf als het onze. De ideeën borrelen hier nu opnieuw langs alle kanten. De extra rust geeft meer energie en fut om creatief te zijn. En een van onze collega’s heeft aangegeven dat ze zich wel bij ons ziet blijven tot haar pensioen. In tijden van talentschaarste is het niet onbelangrijk dat mensen gelukkig zijn op hun werk.”

Wellicht lopen sollicitanten hier nu ook de deur plat?

Deca: “We krijgen inderdaad heel wat spontane sollicitaties. Maar mensen die alleen op die vierdagenweek afkomen, zijn hier niet aan het juiste adres. Dàt mag niet de drijfveer zijn. Hier werken vergt volle inzet en de nodige maturiteit. Er wordt hier enorm hard gewerkt. Iedereen gaat ‘the extra smile’. Maar dat mag niet ten koste gaan van jezelf. De manier waarop we samenwerken vergt een mentaliteit die moeilijk in formele criteria te vatten is, maar die tijdens een gesprek van mens tot mens snel duidelijk wordt.”

Hebben jullie bij de switch naar de 32-urenweek ook ingegrepen in de arbeidsorganisatie?

Deca: “Zeker. We willen absoluut vermijden dat onze medewerkers minder zouden werken, maar onder grotere druk. We willen niet dat de werkstress toeneemt. We hebben dus aan onze medewerkers gevraagd wat zij nodig hadden om dit te laten werken. Op basis van die gesprekken hebben we extra hulp aangetrokken voor sales en projectwerk. En er is ook een stagiaire bijgekomen. Daarnaast hebben we ook geknipt in de meetingtijd. We maken nu meer afspraken tijdens kortere one to one gesprekken.”

Is jullie model ook toepasbaar in andere ondernemingen?

Deca: “We gaan echt niet van de daken schreeuwen dat onze keuze de enige weg is. Maar als ons voorbeeld anderen inspireert, is dat mooi meegenomen. We geloven erin dat dit in veel bedrijven mogelijk is. Wellicht meer in kennisbedrijven als het onze dan in klassieke productiebedrijven waar de lopende band het ritme aangeeft.”

Jullie zijn een klein bedrijf. Kan het ook in grote bedrijven?

Deca: “Ik denk niet dat grootte een factor is in dit verhaal. Onze aanpak is perfect schaalbaar. Dat blijkt trouwens ook uit gelijkaardige voorbeelden in het buitenland. Het is makkelijker om in een kleine bedrijf flexibel om te springen met tijd. Maar het is ook lastiger als er hier één van de vier werknemers uitvalt dan als er één werknemer van de 100 uitvalt in een groot bedrijf. Elk bedrijf heeft zijn eigen kansen en uitdagingen.”

Never Work Alone 2024 | Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Shutterstock