Een moeilijke relatie met je leidinggevende

De relatie met hun leidinggevende heeft voor veel werknemers, ook zij die zelf een team omkaderen, een grote invloed op hun werkgeluk. En jammer genoeg werken we niet allemaal onder een begripvolle coach mét kennis van zaken. Is jouw manager moeilijk aanspreekbaar, een controlefreak of iemand met een kort lontje? Dan vind je hier een paar tips en tricks om met de situatie om te gaan.

Oorzaken en gevolgen onder de loep

Als je leidinggevende niet meteen een getalenteerde people manager is en jullie moeilijke relatie je stress bezorgt, dan loont het om inzicht te verwerven in de mechanismen die spelen.

•  Met welk gedrag heb je het precies moeilijk? Hoelang is dat al het geval?
•  Zijn er externe factoren die de spanning kunnen verklaren, of is je relatie met deze leidinggevende altijd lastig geweest?
•  Ben jij de enige in het team die de situatie op deze manier beleeft, of delen collega’s je gevoel?
•  Hoe kijkt de hogere hiërarchie naar de persoon in kwestie?
•  Heb je dit soort moeilijkheden al eerder meegemaakt met andere leidinggevenden?
•  Is werken in hiërarchisch verband überhaupt wel voor jou weggelegd?
•  Waar komt je verantwoordelijke vandaan? Waren jullie voordien collega’s, of komt hij of zij van buitenaf?
•  Is hij of zij doorgegroeid omwille van technische competenties?
•  Is er een aanzienlijk leeftijdsverschil of spelen er genderissues tussen jullie?
•  Welke cultuur heerst er in jullie organisatie rond leidinggeven?
•  En hoe is jullie persoonlijke verstandhouding? Misschien speelt precies het feit dat je je leidinggevende als mens wel apprecieert je parten om met zijn of haar functioneringsprobleem om te gaan.

De antwoorden op deze vragen geven houvast en zijn cruciaal om tot een goed begrip te komen van de situatie. Zodra je doorziet wat er echt aan de hand is, kun je een strategie uitdokteren om er wat aan te doen.


De koe bij de horens

Weeg goed af wat je reële mogelijkheden zijn:

•  Waarop heb je impact en waarop niet?
•  Is het haalbaar om iets te veranderen aan de organisatiestructuur of de manier waarop jouw leidinggevende functioneert?
•  Of zoek je beter naar strategieën om makkelijker om te kunnen met de realiteit zoals ze is?

De problemen aankaarten bij de hogere directie is soms risicovol. Diegene die jouw leidinggevende heeft aangesteld, kan impliciete of expliciete kritiek op die beslissing misschien slecht verdragen. Maar als de hiërarchische tekening een erfenis uit het verleden is, zal de hogere directie je moed en verantwoordelijkheidszin wellicht net appreciëren. Een oprecht gesprek dat vertrekt vanuit jouw beleving en dat voorzichtig de moeilijkheden bespreekbaar probeert te maken, is vaak de slimste keuze. Ga niet in de aanval, en bereid de inhoud én de vorm van je boodschap goed voor.

Een oprecht gesprek dat vertrekt vanuit jouw beleving en dat voorzichtig de moeilijkheden bespreekbaar probeert te maken, is vaak de slimste keuze.

Alert voor alarmsignalen

Welke aanpak je ook kiest: verlies nooit de zorg voor jezelf uit het oog. Wees aandachtig voor signalen zoals een verminderd relativeringsvermogen, cynisme, een toenemende tegenzin om te gaan werken of zelfs fysieke problemen. Ook wanneer het thuisfront je vertelt dat je almaar over dezelfde dingen op het werk doorboomt, moet je onder ogen zien dat er het zo niet verder kan.
Veel werknemers zijn opmerkelijk loyaal aan hun organisatie, hun team, hun leidinggevende of hun jobinhoud, maar het probleem negeren of minimaliseren heeft geen zin. Het is goed je daarvan bewust te zijn, en alternatieve mogelijkheden correct in te schatten zonder je te laten afschrikken door het onbekende.

Als je lid bent van ACV Puls, kun je bovendien de hulp inroepen van onze loopbaancoaches. Zij hebben ervaring met alle mogelijke functionele en relationele moeilijkheden tussen teamleden en leidinggevenden, vanuit beide perspectieven. Ook leidinggevenden die onvoldoende ondersteuning in hun rol ervaren, kunnen bij Puls terecht voor support.

Auteur: Lieveke Norga | Foto: iStock