Wat betekent het mobiliteitsbudget voor je recht op een salariswagen?

In het debat over mobiliteit en het gesubsidieerde wagenpark moet een onderscheid gemaakt worden tussen een bedrijfswagen noodzakelijk voor de functie en een salariswagen, de wagen die je privé mag gebruiken en daardoor deel uitmaakt van je loonpakket.

Een salariswagen kan niet zomaar worden afgenomen. Een salariswagen die een werknemer privé mag gebruiken, maakt arbeidsrechtelijk deel uit van de loonvoorwaarden bedongen in de arbeidsovereenkomst tussen werkgevers en werknemers. De wagen is deel van het loonpakket. Werkgevers kunnen het voordeel niet eenzijdig afnemen. Met de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget krijgen werknemers en werkgevers de mogelijkheid de bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsvergoeding of duurzamere vervoerswijzen als ze dat willen. Een werknemer kan niet verplicht worden hierin mee te stappen.
Ook bij ontslag is je recht op een salariswagen niet meteen verdwenen. Je rechten verschillen naargelang de opzegperiode. Als je de opzeggingstermijn moet presteren, dan mag je de salariswagen verder gebruiken tijdens de volledige opzegperiode. Als de werkgever toch de onmiddellijke inlevering van je salariswagen eist, dan kan je dit als een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst beschouwen. Je kan dit interpreteren als een impliciet ontslag en een verbrekingsvergoeding vorderen.

Beëindigt de werkgever de samenwerking met een verbrekingsvergoeding of om dringende reden, dan moet je de wagen wel onmiddellijk inleveren. In dat geval wordt bij de verbreking het voordeel opgenomen in de berekening van je verbrekingsvergoeding. Voor de raming hiervan wordt de werkelijke waarde van het voordeel berekend. Dit geeft aanleiding tot zeer uiteenlopende rechtspraak.
Het komt vaak voor dat de werkgever aan werknemer die werd ontslagen met uitbetaling van de verbrekingsvergoeding toestaat de bedrijfswagen nog enige tijd te gebruiken. Op de waarde van dit voordeel moeten sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing worden betaald. Om discussies te vermijden, is het verstandig het nodige te regelen in een schriftelijke overeenkomst, zoals de duurtijd van het verdere gebruik, specifieke afspraken over het gebruik, de verzekering van de wagen, de aansprakelijkheid van de werknemer enz. Raadpleeg altijd eerst de policy van het bedrijf om je rechten te kennen.

Auteur: Sandra Vercammen | Foto: Shutterstock