VOLLEDIGE LOONTRANSPARANTIE WERKT BIJ TEAL PARTNERS
Een ‘open bedrijfscultuur’. Je leest het soms in vacatures, maar wat kan het echt betekenen? Never Work Alone ontdekte het bij softwarebedrijf Teal Partners uit Antwerpen en had een prettig gesprek met een van de oprichters, Koen Denies, om erachter te komen hoe ver ze daarin gaan. Het is een kijkje in hoe twee jonge ondernemers, vol passie en gedrevenheid voor wat ze doen, een bedrijf laten groeien met een no-nonsense stijl en een kritische blik op zichzelf. Transparantie en vertrouwen in hun medewerkers vormen de rode draad.
Vertel ons kort over jullie traject tot nu toe.
Koen Denies: “Mijn medeoprichter Jelle Huygen en ik startten Teal Partners in 2016 en zijn sindsdien gestaag gegroeid, zowel qua omzet als qua aantal medewerkers. Vandaag werken we met 55 mensen, voornamelijk ‘developers’. Het merendeel van hen zijn werknemers op onze loonlijst, maar we werken ook met ongeveer 20 zelfstandige freelancers. We helpen onze klanten bij het digitaliseren van bepaalde bedrijfsprocessen.”
Jullie voeren een opmerkelijk open loonbeleid. Kan je daar wat meer over vertellen?
Koen Denies: “Allereerst wil ik benadrukken dat dit loonbeleid niet zomaar ergens anders gekopieerd kan worden. Het is ook geen trucje. Het is een van de uitingen van wat wij vanaf het begin als een essentieel onderdeel van ons bedrijfs-DNA hebben gezien: volledige transparantie over de werking en resultaten van het bedrijf naar al onze medewerkers toe. Op die manier creëren we maximale betrokkenheid. Dit betekent dat al onze medewerkers toegang hebben tot dezelfde informatie als wij, de eigenaren van het bedrijf. Ze hebben inzicht in de kostenstructuur, de financiële situatie, niet-vertrouwelijke informatie van klanten en ook in de lonen die maandelijks aan iedereen worden uitbetaald. Bovendien werken we met zelfsturende teams op een decentrale manier, zonder titels en hiërarchische lagen. We geven de mensen die bij ons komen werken volledig vertrouwen, vertrouwen in hun vaardigheden en vertrouwen dat ze in deze cultuur van openheid en samenwerking de beste resultaten kunnen behalen. Voor onze klanten, maar ook voor de onderlinge relaties tussen collega’s. En dat werkt. Van alle medewerkers die tot nu toe voor ons hebben gewerkt, zijn er slechts twee op eigen initiatief vertrokken. Dat maakt ons trots.”
“We betalen bewust de beste lonen die je op de markt vindt”
Interessant. En hoe ziet jullie open loonbeleid er dan concreet uit?
Koen Denies: “Vanaf het begin zijn we volledig open geweest over de salarissen en de redenen daarachter. Ons uitgangspunt is interne en externe rechtvaardigheid. We bekijken jaarlijks wat de markt biedt voor bepaalde profielen en baseren daarop onze lonen. We betalen bewust een van de beste lonen in de markt, zodat we ook de beste mensen kunnen aantrekken. Afhankelijk van relevante ervaring en impact in een bepaalde functie, krijgt een medewerker een salarisformule toegewezen, die voor iedereen bekend is. Elk jaar krijgt die persoon vervolgens een salarisverhoging op basis van ervaringsopbouw, vergelijkbaar met een traditioneel salarissysteem. We reserveren ook elk jaar een budget voor individuele loonsverhogingen voor mensen die een significante positieve impact op ons bedrijf hebben gehad.”
En hoe bepalen jullie wie wat krijgt?
Koen Denies: “Elk jaar hebben Jelle en ik gesprekken met iedereen over hun ervaringen van het afgelopen jaar en wie of wat positief opviel. Uit deze gesprekken komen altijd een aantal mensen naar voren waar iedereen het over eens is dat ze een extra salarisverhoging verdienen. Dit voorstel doen we dan aan alle medewerkers. Ik moet toegeven dat ik altijd een beetje zenuwachtig ben als we het voorstel aan de hele groep toelicht, maar tot nu toe is het nooit in twijfel getrokken.”
Maar kan dit werken voor een groter bedrijf?
Koen Denies: “Wie zegt dat het niet kan? Ons proces moet misschien worden aangepast. Jelle en ik kunnen onmogelijk elk jaar informele gesprekken voeren met honderd of meer mensen, maar de essentie, de openheid en het vertrouwen, kan en moet naar mijn mening ook in de toekomst worden voortgezet bij verdere groei. Ik wil ook benadrukken dat elke medewerker deelneemt in de winst, zonder daadwerkelijk aandeelhouder te zijn. Concreet doen we dit door, op het moment dat er aandelen verkocht worden aan een derde partij, 15 procent van de som die op dat moment betaald wordt voor de aandelen te verdelen aan onze medewerkers, op basis van hun anciënniteit. Dit creëert een unieke betrokkenheid zonder dat alle medewerkers financieel een risico lopen. Daar zijn we trots op en we vinden het ook echt belangrijk. Wij geloven dat het duurzaam en rechtvaardig is als ook medewerkers die hebben bijgedragen aan de echte groei van het bedrijf daarvan kunnen profiteren.”
Never Work Alone 2023 | Auteur: Vic Van Kerrebroeck