BEDRIJFSMOBILITEIT VERGROENT

Het duurzamer maken van de bedrijfsmobiliteit is een onderwerp dat ons als ACV Kader erg nauw aan het hart ligt. Voor heel wat kenniswerkers en leidinggevenden is het privé-gebruik van een bedrijfswagen een substantieel onderdeel van het verloningspakket. Logisch dat we hier regelmatig vragen over krijgen. We zetten de frequentste nog eens op een rijtje.

Wat verandert er de komende jaren aan mijn bedrijfswagen op mijn loonfiche?

Vanaf 2023 verandert de berekening van het fictieve bedrag waarop je belast wordt voor het privé-gebruik van je bedrijfswagen. Hoe meer de wagen die je gebruikt uitstoot, hoe meer belasting je er op zal moeten betalen, en dat in toenemende mate.

Heb ik een fiscaal voordeel als ik thuis een laadpaal installeer?

Ja, maar die aftrek is beperkt tot 1.500 euro en neemt af na 2022. Bovendien moet de installatie aan een aantal duurzaamheidsvoorwaarden voldoen.

Mag mijn werkgever zomaar het type van wagen wijzigen dat hij me aanbiedt?

Als je de toelating hebt om privé gebruik te maken van de wagen, maakt hij deel uit van je verloning, ongeacht of daarrond contractueel iets is vastgelegd. Je verloning behoort tot de essentiële aspecten van de overeenkomst die tussen jullie bestaat. Die mag de werkgever dus niet eenzijdig wijzigen. De vraag is wat de meest aangewezen reactie is wanneer dit wel gebeurt en vanaf wanneer een aanpassing als een eenzijdige wijziging beschouwd kan worden. Je vakbond kan je hierrond adviseren. Bovendien ben je allicht niet de enige in het bedrijf die hierdoor gevat wordt. Overweeg met collega’s te overleggen hoe jullie het gesprek met de directie kunnen aangaan, al dan niet via een personeelsvertegenwoordiger.

Ik heb een bedrijfswagen maar zou liever andere vervoersoplossingen kunnen kiezen. Kan ik mijn bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget?

Vragen staat vrij. En die vraag zal des te ernstiger genomen worden als ze door een hele groep collega’s neergelegd wordt. Op vandaag is het de werkgever die beslist of hij de mogelijkheid van een mobiliteitsbudget al dan niet opent. Als ACV blijven we ervoor pleiten om deze optie afdwingbaar te maken. Bovendien bestond het budget tot dusver enkel voor de groep die al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikte. Poolwagens tellen daarin niet mee. Sinds 1 januari 2022 kan een mobiliteitsbudget ook aangeboden worden aan wie nooit een bedrijfswagen privé gebruikte. Als werknemer ben je nooit verplicht op het aanbod in te gaan, en je bedrijfswagen in te ruilen. Het privé bezit van een wagen is overigens geen bezwaar om in te stappen in het mobiliteitsbudget.

Klopt het dat ik het mobiliteitsbudget ook voor huisvestingskosten kan inzetten?

Als je dicht bij het werk woont, of zeer regelmatig thuiswerkt, waardoor je eigen woning als de belangrijkste plaats van tewerkstelling kan gezien worden, kan je niet alleen huur, interest, energiekost of gemeenschappelijke lasten, maar ook de kapitaal-aflossingen van je hypothecaire leningen inbrengen.

Als koppel kan je elk een deel van die kost op een eigen mobiliteitsbudget afrekenen. Of één van beiden kan het volledige bedrag inzetten. De kosten gekoppeld aan occasioneel telewerk zelf, zoals de aankoop van een extra scherm of een ergonomische stoel, komen voor het budget niet in aanmerking.

Ik heb een mobiliteitsbudget en mijn werkgever onderhandelt een nieuw contract met de leasefirma waardoor de kost van mijn wagen voor de werkgever wijzigt. Heeft dat een invloed op mijn mobiliteitsbudget?

De totale hoogte van je budget blijft stabiel, maar de kosten die de werkgever erop zal afrekenen voor je bedrijfswagen wijzigen wél. Het resultaat kan dus zijn dat je een lager bedrag overhoudt om te besteden aan de andere pijlers. De werkgever moet je daar dan ook tijdig over informeren.

Als de normen wijzigen waaraan een milieuvriendelijke wagen binnen het mobiliteits-budget moet voldoen, komt mijn wagen dan nog in aanmerking?

Het zijn de normen die gelden op het moment dat een bestelling geplaatst wordt of een leasecontract ondertekend, die bepalen of een wagentype in aanmerking komt. Evolutie van de normen na die datum hebben op jouw mobiliteitsbudget geen effect.

Als mijn werkgever mijn contract beëindigt, welke rol speelt het budget dan in de opzegvergoeding?

Er wordt voor de berekening gekeken naar het oorspronkelijke budget zoals vastgelegd in de overeenkomst, met abstractie van de gekozen opties.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de vergroening van je bedrijfswagen? Stel ze via kader@acv-csc.be.

Never Work Alone 2022 | Author: Lieveke Norga | Image: Shutterstock