Keuzes in een complexe realiteit

Arbeidsorganisatie in transitie

Een tijdje geleden belde een jonge vrouw me op, duidelijk in paniek. Het bedrijf waar zij een verantwoordelijke functie heeft, een grote winkelketen, bevindt zich volop in een herstructureringsproces. Een sociaal plan, onderhandeld door de vakbond die de pil moet verzachten voor de werknemers die vertrekken, laat haar de keuze: ofwel het bedrijf verlaten ofwel blijven. Een keuze tussen de pest en de cholera? In zekere zin, zo blijkt: als jonge moeder van een zoontje met gezondheidsproblemen voelt ze zich gedwongen tot een sprong in het duister. Kiezen voor een zelfstandige job samen met haar partner of blijven in een bedrijf waar wellicht het einde van de donkere tunnel nog niet in zicht is. Onzekerheid en angst maakten zich van haar meester waardoor een weloverwogen keuze, hoe onvoorspelbaar ook, moeilijk lag.

Een andere werknemer klopte bij ons aan toen zijn werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen omdat de zaken minder goed gaan. Hij kreeg wel het aanbod optie om over te stappen naar een andere functie in een zelfstandig statuut. De persoon in kwestie zou er de eindverantwoordelijkheid hebben om binnen het bedrijf een autonome afdeling op te zetten. Een functie met een sterk commerciële insteek. Die rol stond niet beschreven in de functieomschrijving. De werknemer vindt alles bij elkaar genomen dat je in deze sector best enige flexibiliteit aan de dag legt. Toch is het allemaal erg snel gegaan waardoor het gevoel overblijft dat er weinig ruimte genomen is om andere pistes te onderzoeken. Om persoonlijke redenen kan betrokken werknemer de stap naar een zelfstandig statuut nu niet zetten. Nog los van de discussie of het hier over schijnzelfstandigheid gaat of niet volgt een ontslag, een ontslag dat overigens op een correcte manier verloopt.

Dit soort situaties en hulpvragen zijn illustratief voor de gevolgen van het steeds groter structurele karakter van transities en wat dit met de mensen doet. Kaderleden en hoger opgeleiden, jonge en ervaren werknemers, in vele hoofden de zogenaamde beter gesitueerden, zijn niet immuun voor de gevolgen.

Heb je vragen bij jouw situatie? Wil je ervaringen delen over transities in jouw bedrijf of onderneming en de gevolgen ervan? Heb je vragen bij je verdere loopbaan, bij een nieuw statuut? Ervaar je nieuwe risico’s? Laat het ons weten via kader@acv-csc.be

Auteur: Sandra Vercammen | Foto: Shutterstock