Het team achter jouw vertegenwoordiger
Wees gerust: de man of vrouw die jou de komende vier jaar vertegenwoordigt in het overleg met de werkgever wordt bij ACV goed omringd. Onze verkozenen kunnen rekenen op een team van deskundigen en coaches, die hen samen met de vakbondssecretaris met raad en daad (én met heel veel plezier) bijstaan. Wie die experts zijn? We laten een paar van hen aan het woord!
Sebastiaan (medewerker vormingsdienst)
De mens achter de werknemer
“Ik geef vorming aan verkozenen. Die vormingen zijn ook voor mezelf altijd een opsteker – vooral de momenten waarbij we een militant helpen die vastzit met een concrete kwestie. We delen als groep tips en ervaringen en zien zo plots nieuwe mogelijkheden. Voor mij is een vorming geslaagd als de cursisten niet alleen veel hebben bijgeleerd, maar die lessen ook met volle goesting meenemen naar de werkvloer. De laatste maanden schakelden we snel, om in tijden van nood ook zonder fysieke bijeenkomst onze vertegenwoordigers training en uitwisseling te kunnen aanbieden.”
” We willen werknemers verenigen en samen opkomen voor plezierig en veilig werk dat je op een goede manier kunt combineren met je gezinsleven en je vrijetijd.”
“Het valt me telkens weer op hoeveel kennis en ervaring we in huis hebben. De militanten leren erg veel van elkaar en delen hun praktijkervaring. Ze krijgen zicht op de rechten van werknemers, maar ook op hun eigen mogelijkheden om hun vakbondswerk goed te doen. Ze ontdekken hoe ze het maximum uit de onderhandelingen met hun werkgever halen en hoe ze collega’s daarbij kunnen betrekken.”
“Ik hoop dat de aandacht voor de mens achter de werknemer nog groeit. Als je werkgevers in de media hoort, lijkt het vooral te gaan over hogere winstmarges, concurrentieposities en flexibiliteit op maat van de werkgevers. De praktijk is gelukkig genuanceerder: veel werkgevers zien het belang van gemotiveerde en gezonde werknemers in. Het is toch niet normaal dat meer dan helft van de Vlamingen geen werkbaar werk heeft en dat almaar meer werknemers stress- en burn-outklachten krijgen? Daar toont vakbondswerk zijn waarde: we kunnen werknemers verenigen en samen opkomen voor plezierig en veilig werk dat je op een goede manier kunt combineren met je gezinsleven en je vrijetijd.”
Bram (juridisch expert op de studiedienst)
Belang van langetermijnvisie
“Het zijn interessante tijden voor een vakbond. Ondertussen is er wel voldoende bewustzijn over de grote transities, zoals de digitalisering en de omslag naar een duurzame economie. Maar de vertaalslag naar de concrete niveaus vraagt nog wat werk. Als vakbond moeten we ook dat soort langetermijnvisie uitwerken. Iedereen krijgt heel veel prikkels om vooral op korte termijn te handelen en het is uitdagend om mee na te denken over hoe we dat kunnen doorbreken.”
“De concrete vertaling van de omslag naar een duurzame economie vraagt nog wat werk.”
“Tijdens opleidingen laat ik afgevaardigden onder meer kennismaken met de technische kant van een dossier. We ontdekken zo dat het juridische aspect één element is, dat samen met andere factoren bepaalt welke globale aanpak mogelijk is. Ik heb veel autonomie en de mogelijkheid om binnen een kader zelf prioriteiten aan te duiden. Dat vind ik heel belangrijk. Ik denk mee na over nieuw te onderhandelen cao’s of lacunes in het wettelijk kader. Maar tegelijkertijd bied ik geëngageerde mensen rechtstreeks informatie waar ze iets mee zijn. Dat gaat van gedetailleerde nota’s tot teksten voor een veel ruimer publiek. Die afwisseling is tof.”
Sandra (verantwoordelijke ACV Kader)
Telkens maatwerk leveren
“Ik ben verantwoordelijk voor ACV Kader, het netwerk dat personeelsvertegenwoordigers en experten met elkaar verbindt. We staan de verkozenen voor de kaderleden bij en voelen iedere dag hoe relevant het is om collega’s uit verschillende terreinen samen te brengen rond specifieke thema’s zoals arbeidstijd, deconnectie of participatie op de werkvloer. Het is heel prettig om die ruime bagage beschikbaar te stellen voor kaderleden die aan het sociaal overleg in hun bedrijf meewerken. Daarin telkens maatwerk proberen te leveren én er de resultaten van zien, vind ik erg bevredigend.”
“Om de rol van de individuele werknemer en de verantwoordelijkheid van de werkgever in evenwicht te brengen, helpen transparante afspraken en sereen overleg.”
“Levenslang kunnen en mogen inzetten op opleiding en persoonlijke ontwikkeling zou een prioriteit moeten zijn, omdat AI, digitalisering en globalisering ons voor grote uitdagingen stelt. Om de rol van de individuele werknemer en de verantwoordelijkheid van de werkgever in evenwicht te brengen, helpen transparante afspraken en sereen overleg.”
Jan (communicatieadviseur)
Aandacht voor arbeidskwaliteit
“Verwachtingen veranderen, de context evolueert. Soms gaat dat zelfs erg snel, zoals in de coronacrisis. Het is heel boeiend om een bijdrage te mogen leveren aan innovatie binnen ACV. Een werknemersorganisatie zal altijd nodig zijn, maar ik vind het leuk om ons te helpen loskomen van alle stereotypen en clichés.”
“Ik vind het leuk om ons te helpen loskomen van alle stereotypen en clichés.”
“Concreet ontwikkelen we bij de communicatiedienst heel wat tools voor de afgevaardigden. Zo helpen we hen enerzijds om efficiënt de juiste informatie te vinden of correcte berekeningen te maken, en anderzijds om zich zichtbaar te maken bij collega’s en om met hen in interactie te gaan. Dat kreeg de afgelopen maanden, door het sterk toegenomen thuiswerk waar de afstand tussen collega’s onvermijdelijk toeneemt, onze bijzondere aandacht. Maar we laten militanten ook graag zélf aan het woord in onze communicatie, dus luister ik vaak naar de verhalen van op de werkvloer. Ik probeer zo mee de noden in kaart te brengen, om dan als ACV de juiste boodschap te geven.”
“We zijn al een hele tijd sterk bezig rond kwaliteit van de arbeid en ik denk dat dat thema alleen maar aan belang wint. Veel mensen zitten met vragen. Hoe kun je werk en privé optimaal combineren? Hoe hou je je werk dragelijk als alles almaar sneller moet gaan? Hoe bewaak je de grens als werk meer en meer van thuis uit gebeurt? De antwoorden moet je ook in de context van de verschillende ondernemingen zoeken. Daar mogen onze toekomstige verkozenen voor mij veel aandacht aan besteden!”
Fatiha (organiser)
Dicht bij de verkozenen staan
“Ik ondersteun onze verkozenen door me heel beschikbaar op te stellen en dicht bij hen te staan. Soms volstaat het om even van gedachten te wisselen over een bepaalde situatie; soms is de begeleiding intensiever. Dan denk ik echt stap voor stap mee na over een plan en een strategie. Dat is meteen ook wat zo leuk is aan mijn job. Ik kom met heel veel verschillende mensen in contact, in verschillende situaties. En ik mag meekijken naar hun specifieke context en hun mijn ervaring aanbieden.”
“Inzichten van collega’s uit de praktijk vormen een bijzonder waardevolle aanvulling op de structuren die van bovenuit worden neergezet.”
“Als ik een thema mag kiezen dat de komende vier jaar voor mij extra aandacht mag krijgen in het ondernemingsoverleg, dan denk ik aan werkorganisatie en het belang van de inbreng van mensen op het terrein. Inzichten van collega’s uit de praktijk vormen een bijzonder waardevolle aanvulling op de structuren die van bovenuit worden neergezet. Het sociaal overleg is daar een prima kanaal voor.”