ZOEKEN NAAR EEN EVENWICHT TUSSEN WERK EN PRIVÉ

Moestafa Slassi werkt bij Signify, het vroegere Philips. Hij startte er op zijn 23ste als verkoper en klom te voorbije 11 jaar op tot key account manager voor de doe-het-zelfmarkt in België. Een leuke job, vindt hij. Hoge werkdruk en hoge verwachtingen, maar ook een fijne sfeer en toffe collega’s. “Ik krijg wel eens aanbiedingen van andere werkgevers,” lacht hij. “Maar ik zit hier goed en ben hier nog niet klaar. Nog uitdagingen genoeg.”

Eén daarvan is sinds enkele jaren een engagement als personeelsvertegenwoordiger. “Toen een collega met pensioen ging heb ik me kandidaat gesteld. Niet omdat ik vond dat alles slecht was en anders moest. En al zeker niet om keet te schoppen. Zo ben ik niet. En ook persoonlijk heb ik niet echt te klagen. Maar er zijn altijd dingen die beter of anders kunnen. En daar wil ik me wel voor engageren.”

Work-life balance

Eén van de thema’s die hem sterk bezighouden is work-life balance. “Tussen je 30 en je 40 speel je eigenlijk Champions League in je leven,” verwoordt Moestafa beeldend de hectische levensfase van werkende jonge ouders. “Je moet én presteren op het werk, én als vader of moeder. Je moet je partner, je familie en je vrienden gelukkig maken. Dat is allemaal niet zo evident. Iedereen is zich bewust van het probleem. Ook onze werkgever. Maar de oplossing is gewoon moeilijk. Iedereen zoekt. Ik ook. We moeten samen oplossingen zoeken.”

Die oplossingen zitten volgens hem niet in algemene maatregelen. “Ik hoorde van een bedrijf  waar ze alle mailverkeer na 18 uur cutten. Is dat de oplossing? Ik denk het niet. Voor mij zou dat alleszins niet werken. Ik werk vaak nog wat door als de kinderen slapen. Maar ook dát is niet voor iedereen een goede oplossing. Het is aartsmoeilijk om goede manieren te vinden. Maar we moeten wel blijven zoeken. Want mental health is heel belangrijk.  Ik heb al genoeg mensen en collega’s gezien die uitvallen door een burn-out. Gelukkig is onze werkgever daar ook van overtuigd. Er wordt heel open over gepraat.

Verbeteringen

“Echt grote issues zijn er bij ons niet echt,” vindt Moestafa. “We hebben in dat opzicht wel geluk. Ik spreek me niet uit over Signify in Turnhout. Daar ken ik de realiteit te weinig van. Maar bij ons in Zellik gaat het eigenlijk wel goed. Maar er is altijd werk om nieuwe dingen op punt te stellen of kleine verbeteringen aan te brengen. Denk maar aan de arbeidsdeal die de regering recent goedkeurde. Om bijvoorbeeld de vierdagenweek bij ons te implementeren zullen we nog wel wat afspraken moeten maken.”

Ook afspraken over thuiswerk staan op de agenda. “Onze wereldwijde ceo zei onlangs dat hij wil dat iedereen terug voltijds op kantoor komt werken. Gelukkig ziet onze Belgische directie dat genuanceerder,” lacht hij. “We hebben een convenant met betrekking tot flexibel werken in ons arbeidsreglement staan. Zo verhogen we de efficiëntie en kwaliteit van onze dienstverlening aan onze klanten , maar bevorderen we tegelijkertijd de work-life balance van onze collega’s.”

Een ander thema dat Moestafa nauw aan het hart ligt, is diversiteit en inclusie. “Het personeel bij Signify moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Iedereen moet zich hier thuis voelen. Binnen ons bedrijf wordt nu sterk ingezet op kansen voor vrouwen. Zelf heb ik een vrouwelijke leidinggevende en dat is prima. Maar ze is een uitzondering. Het glazen plafond is nog altijd een realiteit.”

Zichtbaarheid

Hoewel hij nog maar een paar jaar personeelsvertegenwoordiger is, maakt Moestafa zich sterk dat collega’s hem al wel weten te vinden. “Zo veel Moestafa’s lopen er hier niet rond he,” lacht hij. “Bovendien werk ik hier al elf jaar en ken ik hier dus al veel mensen. Ik stel me ook altijd voor aan nieuwe collega’s. Niet om ze meteen met zware issues te overladen. Maar om aan te geven dat ze altijd bij mij terecht kunnen als er iets is.”

Op die manier probeert hij het beeld van de vakbond een beetje bij te stellen. “De vakbond is niet altijd ‘meer willen’. De vakbond is samen werken aan verbeteringen. Dat probeer ik aan te tonen.” En één collega heeft hij alvast overtuigd. “Die was vroeger altijd heel negatief over de vakbonden. Maar tijdens corona was hij blij met de regeling technische werkloosheid. Toen ik hem vertelde dat die er eigenlijk kwam door de vakbonden, is hij stilaan bijgedraaid. En intussen is hij zelfs lid,” glimlacht hij toch wel wat trots.

Never Work Alone 2022 | Auteur: Jan Deceunynck | Foto: Daniël Rys