STARTERSLOONADVIES
Sterk aan de start voor je eerste loon
Elk jaar ruilen zowat 70.000 jongeren de schoolbanken voor een job. Ook de afgelopen dagen hebben weer een hele lading jongeren hun studentenleven uitgezwaaid. De komende dagen, weken of maanden zetten ze de stap naar een eerste ‘echte’ job. Zij kunnen bij ons terecht voor gratis startersloonadvies.
Annemie Van Gucht is samen met Diane Pardon één van de drijvende krachten achter deze service. Als loondeskundigen ondersteunen ze vakbondsonderhandelaars in loondebatten op ondernemingsvlak. Die expertise komt goed van pas voor het startersloonadvies. De voorbije maanden hielp Annemie ook tal van afstudeerders op weg tijdens online jobbeurzen van universiteiten, via de webinar ‘Sterk aan de start – je verdiende loon’.
Met welke vragen worstelen jongeren bij de start van hun professionele leven?
Annemie: “Een veel gestelde vraag is wat hun extra diploma aan extra loon oplevert. Als ze bijvoorbeeld een ba-na-ba of een ma-na-ma haalden, willen ze weten wat dit kan betekenen voor hun te verwachten loon.”
En wat levert dat op?
Annemie: “Bij de start op de arbeidsmarkt leidt dit extra diploma niet meteen tot een hoger loon. Het extra diploma opent wel deuren naar een breder jobaanbod of biedt kansen om vlotter door te stromen. Je loon wordt vooral bepaald door je functie en de sector waarin je werkt. Hoe meer bagage, hoe sneller je kan groeien. En dat levert een hoger loon op.”
“De uitdaging is absoluut om een maximaal brutoloon af te spreken met extralegale voordelen als surplus on top.”
En voor een inschatting daarvan kunnen jongeren terecht bij ACV…
Annemie: “Precies. Via www.startersloon.be kunnen ze navragen welk loon ze kunnen verwachten voor hun afstudeerrichting en/of een specifieke functie. Ons team van dienstverleners bezorgt hen dan een marktconform advies, dat niet alleen rekening houdt met barema’s maar ook met de praktijk. Zeker voor hogere profielen hebben werkgevers vaak meer in petto dan de sectorale minimumbarema’s. Wij bezorgen de aanvragers dan een indicatie van wat ze kunnen verwachten. Dat is meestal een vork waartussen hun loon zich zal bevinden. Want er zijn altijd werkgevers die beter of minder betalen. Voor een econoom in pc 200 bijvoorbeeld, zal het marktconform startersloon schommelen tussen 2.428 en 3.056 euro. Dat is een aanzienlijk verschil met het cao-baremaloon van 2.059,30 euro.”
“Maar werkgevers kunnen dat verschil natuurlijk compenseren met extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een telefoon of laptop met internetabonnement… Dat zijn niet onaanzienlijke extralegale voordelen waarop je weliswaar een kleine bijdrage betaalt voor je privé gebruik. De uitdaging is absoluut om een maximaal brutoloon af te spreken met extralegale voordelen als surplus on top. Op basis van je brutoloon bouw je immers sociale zekerheidsrechten op. Extralegale voordelen tellen daar niet in mee.”
Geven jullie ook advies over extralegale voordelen?
Annemie: “In het startersloonadvies dat we geven is dit niet expliciet voorzien. Maar met vragen daarover kan je als lid uiteraard ook bij het ACV terecht. Voor het privé gebruik van telefoon, internet en laptop worden wettelijk vastgelegde forfaits ingehouden op jouw loon. Ook voor bedrijfswagens. De fiscale berekening van het voordeel van het privé gebruik van je bedrijfswagen wordt berekend via een complexe formule, die op dit moment grondig wordt aangepast. Veel hangt ook af van de wagen die je krijgt en de precieze afspraken in je contract of de car policy van het bedrijf.”
“Tijdens de sollicitatie is het belangrijk om duidelijk te maken dat je goed geïnformeerd bent. De recruiter tegenover jou weet ook precies hoeveel je zal krijgen.”
Welk advies wil je nog meegeven aan starters die nu op zoek gaan naar een job?
Annemie: “Dat loon een belangrijk aspect is, maar niet het enige. Je loon moet uiteraard billijk zijn. Maar zeker zo belangrijk zijn de inhoud van je job die je enthousiast opneemt, de kansen om door te groeien, het team waarin je belandt… Hou rekening met dat hele pakket en gebruik je eerste job om ervaring op te doen en te kunnen groeien. Tijdens de sollicitatie is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat je goed geïnformeerd bent. Als je de vraag krijgt hoeveel je zou willen verdienen, mag je best zeggen dat je hebt nagevraagd hoeveel je voor de job kan verwachten. De recruiter tegenover jou weet ook precies hoeveel je zal krijgen. Veel onderhandelingsmarge is er meestal niet – behalve voor de uitzonderlijke witte raven. Ook voor sollicitatietips ben je bij het ACV overigens aan het juiste adres. Bij het loopbaancentrum hebben ze daar handige tips en zelfs workshops voor.”
Steeds meer jongeren kiezen voor een loopbaan als zelfstandige…
Annemie: “Ook zij kunnen bij het ACV terecht. Via United Freelancers hebben we een uitgebreid aanbod voor freelancers. Steek er zeker eens je licht op als je die stap overweegt.