Werving en selectie

Open hiring: meer kansen, minder kans op discriminatie

Heb je geen zin om je hele leven op dezelfde stoel te zitten, maar vind je solliciteren een tijdrovende en zenuwslopende lijdensweg? Ben je op zoek naar vers bloed voor je team, maar heb je ervaren dat dure assessments de kans op een goeie match toch minder goed voorspellen dan zou moeten? Zowel de stad Gent als de stad Mechelen zetten dit jaar experimenten op met ‘open hiring’.

Het rijtje afgaan

‘Open hiring’ zag het licht in de jaren tachtig bij Greyston Bakery (voor de geïnteresseerden: brownies zijn het belangrijkste product uit hun gamma). De Amerikaanse bakkerij wou een verbindende rol spelen in de gemeenschap en iedere gemotiveerde kandidaat zonder meer de kans geven om de vacature in te vullen. In de plaats van werkzoekenden een uitvoerige selectieprocedure te laten doorlopen of opleidingsniveau en specifieke ervaring alle gewicht te geven, gebeurde de selectie louter chronologisch: wie zich eerst aandiende, werd eerst gebeld. Geen interesse meer? De volgende kwam aan de beurt. De alternatieve selectieprocedure kreeg heel wat navolging.

Optimistisch mensbeeld

Het aanwervingsconcept was oorspronkelijk vooral populair bij werkgevers die uit idealisme tewerkstellingskansen wilden creëren voor groepen die vaak het slachtoffer zijn van discriminatie. Maar ze zou vandaag, in een krapper wordende arbeidsmarkt, weleens wat meer voet aan de grond kunnen krijgen. De strategie getuigt van een optimistisch mensbeeld dat in kansen wil investeren en dat niet gelooft dat je de eigenheid en kwaliteiten van een werknemer kunt analyseren, objectiveren en beoordelen op basis van enkele testen of gesprekken.

  • De selectiekosten die werkgevers met open hiring uitsparen, kunnen ze investeren in opleiding en coaching voor werknemers die sterk gemotiveerd zijn om bij hen aan de slag te gaan, maar die nog een aantal technische vaardigheden missen.
  • Open hiring trekt werknemersprofielen aan die zich liever niet verkopen, maar gewoon willen tonen wat ze in hun mars hebben.
  • De eerste maanden van de tewerkstelling vormen een wederzijdse testfase.

De stad Mechelen zette een platform op, en daarop kwamen heel wat kandidaat-werkgevers af die open hiring een kans willen geven – van Brouwerij Het Anker tot Absolem, een consultancykantoor voor ingenieurs. Benieuwd of we na het coronahoofdstuk meer en meer over deze aanpak zullen horen spreken!

Auteur: Lieveke Norga | Foto: iStock