Je loopbaan door de coronacrisis loodsen doe je niet alleen

Jobmarkt krijgt rake klappen

De coronacrisis heeft een stevige impact op de arbeidsmarkt. Ze treft niet alle profielen in dezelfde mate. Maar ook groepen die zich voordien ongenaakbaar konden voelen, worden erdoor gevat. Bij hoger opgeleiden is de impact zelfs groter dan gemiddeld. Het hardst getroffen zijn de academische bachelors

De jobkansen zien er voor het eerst in bijna vijf jaar minder goed uit dan het jaar voordien. De positieve groei is gestopt. Vooral in zakelijke en financiële sectoren, maar ook in de maatschappelijke dienstverlening, gaat het aantal vacatures achteruit. De KULeuven zag een afname in het aantal vacatures in de databank die ze haar studenten aanbiedt. Werkgevers staan minder te drummen voor de jaarlijkse jobbeurzen – al zal daar ongetwijfeld ook wel de noodgedwongen switch naar een online aanpak voor iets tussen zitten.

Misschien begon je aan je studies in de volle overtuiging dat men je nog voor het behalen van je diploma van de banken zou plukken, maar draait dat nu toch wat anders uit?

Aantal niet werkende werkzoekenden naar opleidingsniveau in oktober 2020

Net dit jaar besliste de Vlaamse overheid om de voorwaarden voor loopbaancoaching te verstrengen en het budget aanzienlijk terug te schroeven. Het aantal uren coaching per werknemer vermindert. En vooral: je moet voortaan 7 jaar werkervaring kunnen voorleggen om van coaching te kunnen gebruik maken zonder de kost volledig zelf te moeten dragen.
Dat is jammer. Zeker op het moment dat uit de feiten blijkt dat het voor jongeren niet vanzelfsprekend is om een job te vinden die aansluit bij hun profiel. Je loopbaan op het juiste spoor krijgen, behoeft soms heel bewuste bijsturing. Misschien begon je aan je studies in de volle overtuiging dat men je nog voor het behalen van je diploma van de banken zou plukken, maar draait dat nu toch wat anders uit? Of misschien maakte je een wat overhaaste keuze bij die eerste sollicitatie, al dan niet onder druk van je ouders, lief, partner of de drive om op eigen benen te staan?

Voor alle duidelijkheid: het Kaderteam zal ondanks corona wél via webinars van de partij zijn om kennis te maken met de schoolverlaters en hun bekommernissen

 

Aantal niet werkende hooggeschoolden (graduaat + bachelor + master) in vergelijking met de afgelopen vijf jaar

Samen werken aan werkplezier

Blijkt die eerste jobs soms toch niet helemaal overeen te stemmen met wat zo mooi werd voorgesteld op jobbeurzen of sollicitatiegesprekken? Of is het gewoon moeilijk om ‘je draai’ te vinden, doorheen een opeenvolging van sollicitatiebrieven of in de organisatie waar je aan de slag bent?
Als lid kan je daarom, ook als nog-niet-zo-lang-afgestudeerde, bij het ACV terecht om op koers te geraken voor je droomparcours. Jouw werkplezier, daar draait het voor ons om. Ongeacht je recht op loopbaancheques van de Vlaamse overheid biedt ons Centrum voor Loopbaanontwikkeling stevige coaching aan op de wankele arbeidsmarkt. De loopbaancoaches ontwikkelden een specifiek aanbod om jongeren die nog geen 7 jaar professionele ervaring op de teller hebben, op weg te helpen. Het aanbod omvat een mix van denkoefeningen en opdrachten, maar vooral ook individuele coaching-gesprekken die de ‘goesting’ om de geknipte job te vinden koppelen aan tips en manieren om daar te geraken.Hoe ga je best op zoek? Wat kan je aan je huidige job veranderen? Hoe pak je dat moeilijke gesprek met je leidinggevende best aan? Welke competenties heb je nog nodig die misschien net buiten je comfortzone liggen? Kortom, hoe kan je je loopbaan laten evolueren zoals jij dat wil?

Nieuwsgierig naar deze kans om je loopbaan meer te laten aansluiten bij jouw droomcarrière? Onze coaches vertellen je graag meer tijdens een eerste gesprek. Je krijgt dan online toegang tot de denkoefeningen en reflectieopdrachten. De drie individuele coachingmomenten spreek je onderling af. Het kan op kantoor of online, maar even goed ook tijdens een wandeling. Aan jou de keuze.

Dit gratis aanbod geldt enkel voor ACV-leden.

Alle info via www.loopbaanontwikkeling.be

Auteur: Lieveke Norga | Foto: iCloud