Freelancer worden: buitenkans of koude douche?

Freelance

De lokroep van het freelancen? Meer vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Maar freelancen betekent vaak ook meer onvoorspelbaarheid, meer administratie en verborgen kosten. Wegen de voordelen eigenlijk op tegen de nadelen? Dat laten we aan jou over. We zetten ze hier wel op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De addertjes onder het freelance-gras

Als loontrekkende heb je het op administratief vlak behoorlijk makkelijk. Je krijgt een vast maandloon en betaald verlof, je belastingen zijn al grotendeels afgerekend en je bent verzekerd voor werkongevallen en professionele aansprakelijkheid. Word je ziek, dan is je inkomen de eerste dertig dagen gegarandeerd.

Voor een freelancer ziet het er wel anders uit. Gezondheidsproblemen? Nood aan vakantie? Dan word je niet betaald. De fijne extra’s die je als loontrekkende ontvangt, zoals een dertiende maand of maaltijdcheques, behoren tot het verleden. Je wordt betaald voor het werk dat je levert, niet per uur of per dag (tenzij je het zo afspreekt met je klant). Geen projecten? Dat betekent dat er geen geld binnenkomt. Je moet dus voortdurend op zoek naar werk, wat best uitdagend kan zijn. Je hebt bovendien een flinke portie administratief werk. Je moet namelijk zelf je financiën en boekhouding opvolgen (tenzij je dit uit handen geeft, wat voor extra kosten zorgt).

Als ik voltijds zou freelancen, dan zou ik de fijne collega’s en studenten van mijn vaste halftijdse job bij UGent missen. En de financiële zekerheid. Wanbetalers verpesten danig mijn humeur als halftijds freelancer, maar brengen mijn rekening maar halftijds in gevaar.” — FIEKE VAN DER GUCHT, FREELANCE COPYWRITER

Vrijheid en andere voordelen

Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel als freelancer. Om te beginnen ben je enorm flexibel qua uren. Je werkt wanneer het jou uitkomt – het is oké om op een maandag de voetjes omhoog te leggen en op een zondag ijverig aan de slag te gaan. Fijn, toch? Hou er wel rekening mee dat dat in de praktijk vaak meer werkuren betekent (je wil je klanten uiteraard verder helpen). Je kunt ook best wat verdienen aan freelancewerk: je werkt zoveel je zelf aankunt.
Niet alleen wanneer, maar ook waar je werkt, maakt eigenlijk niet zoveel meer uit. In de spits kun jij dus lekker thuisblijven – tenzij sommige klanten je verwachten op vaste tijdstippen.
Aangezien je je eigen baas bent, kun je bovendien die vervelende klant afwimpelen of dat saaie project afwijzen.

Als freelancer bepaal je zelf voor wie je werkt. Dat zorgt voor heel wat diversiteit.” — BRAM VANDENBUSSCHE, FREELANCE LICHT- EN GELUIDSTECHNICUS

Tot slot moet je het dan misschien allemaal wel zelf doen – van administratie en sales tot de marketing van je eigen merk – maar dit zorgt er wél voor dat jij de volledige controle behoudt. Jij bepaalt bijvoorbeeld je tarieven en onderhandelt met je klanten.

Het grootste voordeel is toch wel dat je je eigen baas bent. Ik kan maken wat ik wil en ‘nee’ zeggen tegen zaken die ik niet wil doen.” — JEF BOES, FREELANCE FOTOGRAAF EN REGISSEUR

United Freelancers helpt je op weg

Als freelancer sta je er niet alleen voor. United Freelancers verenigt freelancers en biedt hun individuele steun, juridische bijstand en professioneel advies aan (bijvoorbeeld om bepaalde risico’s binnen het statuut te beperken). Ook collectieve onderhandelingen behoren tot de mogelijkheden, want soms boek je samen nu eenmaal meer resultaat dan alleen. Overweeg je een overstap naar een zelfstandig statuut? Of wil je zelfstandige in bijberoep worden? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Als lid van ACV kun je gratis op hun steun rekenen.

Je leest er alles over op www.unitedfreelancers.be.

Auteur: Jan Deceunynck | Foto: iStock